среда, 24. март 2010.

Bez prisustva javnosti – dokazni postupak za Ginisovu knjigu svetskih rekorda


Bez prisustva javnosti – dokazni postupak za Ginisovu knjigu svetskih rekorda
Saopštenje Kampanje protiv političke represije od 23. marta 2010. godine

Nastavak političkog suđenja protiv šestoro beogradskih anarho-sindikalista protekao je na bez prisustva javnosti na način koji nema presedana u modernoj istoriji pravosuđa civilizovanih zemalja. U sudnicu nisu mogli da uđu čak ni roditelji optuženih, a ceo dokazni postupak okončan je navodnim čitanjem istražnih zapisnika dvomesečne istrage za manje od pola sata. Uskraćivanje prava i članovima najuže porodice da prisustvuju suđenju nije zakonom dozvoljeno čak ni u onim suđenjima koja su posebnom sudskom odlukom proglašena tajnim i zatvorenim za javnost. No, u današnjem srpskom pravosuđu svašta je moguće.

Optuženi i njihovi advokati su samo iz medija, koji su preneli izjavu portparola Republičkog javnog tužilaštva Tome Zorića, saznali da je optužnica protiv njih promenjena i da je krivično delo za koje su optuženi prekvalifikovano od prvobitne kvalifikacije „međunarodni terorizam“ u „izazivanje opšte opasnosti“. Ni oni ni njihovi advokati nisu pre današnjeg sudskog ročišta dobili tu izmenjenu optužnicu i upoznali su se sa njom tek danas – u jednosatnoj pauzi koju im je za to dalo sudsko veće Dragoljuba Gerasimovića.

Izmena optužnica izvršena je dopisom koju je Više javno tužilašto u Beogradu 22. marta napisalo i  dostavilo Višem sudu u Beogradu u kome u prvoj rečenici kaže da se sudu vraćaju spisi krivičnog predmeta K-1633/10 „zajedno sa izmenjenom optužbom koja glasi“, a potom se  doslovno ponavlja izreka prvobitne optužnice u kojoj su, bez ikakvog obrazloženja, izmenjeni samo nazivi krivičnog dela za koje se optuženi optužuju i paragrafi krivičnog zakonika koji se generalno odnose na ta dela.

Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić je medijima saopštio da se optužnica menja zbog novog činjeničnog stanja koje je utvrđeno na glavnom pretresu. Izmenjena optužnica ga u tome demantuje pošto u njoj nema ni govora ni o kakvom novom činjeničnom stanju. Ona ostaje pri svojim ranijim predlozima dokaza i saglasna je sa tim da se ti dokazi ne izvode ponovo pred sudom, nego da se pročitaju iz istražnih zapisnika.

Sud je sve istražne zapisnike o tim dokazima – rezultate dvomesečne policijske i sudske istrage izveo za manje od pola sata, čime je verovatno postigao apsolutni svetski rekord u brzini izvođenja sudskog dokaznog postupka u redovnom sudskom postupku. Malo je verovatno da je takvu brzinu ikada dostigao ijedan preki sud u ratnim okolnostima.

Totalno isključenje javnosti sud je obrazložio navodnim nepostojanjem veće sudnice u koju bi mogli da uđu bar roditelji optuženih. Sud je procenio da je interes javnosti za politički proces protiv šestoro anarhista najnižeg prioriteta – uprkos činjenici da je danas ubedljivo najviše zainteresovanih novinara i publike bilo pred malom salom u kojoj se sudilo anarhistima. Srpski sudovi tradicionalno ne vole da su pod okom javnosti, a pogotovu ne u političkim procesima. To je uvek i svugde karakteristično za sudove koji su legla bezakonja i korupcije.

Sud ipak nije danas uspeo da u potpunosti okonča dokazni postupak, pošto nikako nije mogao da odbije predlog odbrane da se kao svedok sasluša i direktor jednog programa Radio Beograda koji nedvosmisleno potvrđuje alibi Nikole Mitrovića. Zbog toga je novo sudsko ročište zakazano tek za 23. april, kada odbrana i tužba treba da daju i svoje završne reči, nakon čega će biti izrečena i presuda.

Koliko god ekspresno smandrljavali dokazni postupak, ova odluka  suda pokazuje da režim očajnički pokušava da u nedogled razvlači ovaj sudski proces nadajući se da će javnost na tu sudsku političku svinjariju jednom ipak zaboraviti. Pokazaćemo im da u tome neće uspeti i da Srbija neće više trpeti represivnu političku samovolju koja postaje ciničnija i  razuzdanija čak i od one pod kraljem Aleksandrom, Titom i Slobodanom Miloševićem.

Zahtevamo bezuslovno oslobađanje šestoro optuženih od groteskne optužnice obnovljene samo novom pravnom kvalifikacijom i jednako protivzakonite kao i u svojoj prvoj verziji.

Zahtevamo neodložnu istragu i izvođenje pred sud policajaca koji su torturom iznuđivali lažno priznanje od Ivana Savića u montiranju ove sramne optužnice, kao i svih koji su u tom krivičnom postupku sudelovali u falsifikovanju činjenica i sudskih spisa.

Od svih organa vlasti u Srbiji zahtevamo neodložan prestanak upotrebe policijskog, parapolicijskog i sudskog terora protiv građana Srbije.

Zahtevamo dosledno garantovanje sloboda reči, udruživanja, okupljanja i protestvovanja i ustavnih prava na rad, mir i obrazovanje.

Korumpirani režim nam nikada neće garantovati ta prava i slobode ako ga na to ne prinudimo masovnom i organizovanom demokratskom akcijom svih nas, naroda Srbije.

Kampanja protiv političke represije, 23.marta 2010. godine
Organizacioni odbor

Aleksandra Spasov, Beograd; Jaćim Milunović, Čačak; Milan Petrović, Kragujevac;
Milan Stojanović, Beograd; Miodrag Sovilj, Novi Sad; Neda Šaponja, Novi Sad;
Nenad Glišić, Kragujevac; Pavluško Imširović, Beograd; Slobodan Stamenčić, Kragujevac;
Vladimir Marković, Beograd; Filip Šaćirović, Subotica


Kampanja-protiv-politicke-represije-1.jpg

Нема коментара:

Постави коментар