недеља, 5. децембар 2010.

Saopštenje Kampanje protiv političke represije povodom policijskog zastrašivanja studenata Filozofskog fakulteta BU i prekršajnih postupaka protiv Maje Krek i Matije Medenice

Saopštenje Kampanje protiv političke represije povodom policijskog zastrašivanja studenata Filozofskog fakulteta BU i prekršajnih postupaka protiv Maje Krek i Matije Medenice

Napori tzv. „demokratsko-socijalističkog“ režima da ućutka i razbije omladinski i studentski pokret u Srbiji ne jenjavaju uprkos njihovom neprestanom izjalovljivanju. Nakon neslavno propale sudske staljinističko-inkvizicijske montirovke sa optužnicom za „međunarodni terorizam od 18 evra“ i upornih uzaludnih pokušaja da mladima uskrati svako pravo na javnu reč i slobodu zbora, taj režim se sada laća prekršajnog postupka kao lagodnijeg sredstva represije – lagodnijeg jer prekršajni postupak ima mnogo ležernije zahteve u pogledu dokaznog postupka i prava na odbranu i jer omogućava DSPS podobnim sudijama da kazne izriču samo na osnovu policijske prijave i da navode te prijave apriori prihvataju i kao merodavne dokaze uprkos tome što oni predstavljaju samo svedočenje jedne zainteresovane strane u postupku.

Povod za to podgrevanje režimske policijske ofanzive protiv studenata je ponovno javno angažovanja studenata u odbrani svojih legitimnih prava – prava na školovanje i prava na slobodu zbora i dogovora. Vladajuće stranke ne biraju sredstva da svojim kržljavim i sterilnim političkim podmlacima obezbede kontrolu nad etabliranim studentskim organizacijama i takozvanim „studentskim parlamentom“.

Tako policija interveniše i u nelegitimnim „studentskim izborima“ da bi tim nesrećnim stranačkim podmlacima obezbedila da nelegalno zadrže pod svojom kontrolom „studentski parlament“ Filozofskog fakulteta u Beogradu i svim koji pokušaju da protestuju protiv te groteskne stranačke farse preti hapšenjem i represijama. Tako su i protiv dvoje učesnika tog protesta protiv stranačko-podmladačkih mućki  na Filozofskom fakultetu – Maje Krek i Matije Medenica – podnešene prekršajne policijske prijave zbog izmišljenog „prekršaja“ organizovanja neprijavljenog javnog skupa i prete im kazne zatvorom do tri meseca.

Tobožnji „demokratsko-socijalistički“ policijski režim na taj način pokušava da sebi prigrabi protivustavno i protizakonito pravo da svako neformalno grupisanje građana arbitrarno proglasi „nelegalnim javnim skupom“ i da onda po svom nahođenju kažnjava studente i učenike pred fakultetom ili školom ili pred zatvorom dok čekaju oslobođenje svojih nezakonito pohapšenih koleginica i kolega, radnike na ulazu u svoje preduzeće, penzionere u redu za penzije pred poštom, roditelje koji pred školom ili pred zatvorom čekaju svoju decu, publiku pred bioskopima, pozorištima i sudovima ili stadionima... i ko zna koga sve još. Ta „demokratsko-socijalistička“ policijska mašta može smisliti svašta dok sneva o svom trajnom opstanku na vlasti. No, za tako neozbiljnu vlast to je isuviše krupan i isuviše ozbiljan zalogaj.

Zahtevamo od vladajućeg „demokratsko-socijalističkog“ policijskog režima i od vlade Srbije da smesta povuče prekršajne prijave protiv Maje Krek i Matije Medenice, da se okane policijskog terora protiv građana i da se okrene svojim ustavom i zakonom propisanim zadacima – borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koji masovno rastaču ovu državu i masovno pljačkaju njene građane i rešavanju goruće socijalne i ekonomske krize. Inače će gorko zažaliti što su izazivali gnev svojih građana i igrali se sa njihovim strpljenjem.

Kampanja protiv političke represije, 03.12.2010.
Organizacioni odbor

Aleksandra Spasov, Beograd; Jaćim Milunović, Čačak; Milan Petrović, Kragujevac; Milan Stojanović, Beograd; Miodrag Sovilj, Novi Sad; Neda Šaponja, Novi Sad; Nenad Glišić, Kragujevac; Pavluško Imširović, Beograd; Slobodan Stamenčić, Kragujevac; Vladimir Marković, Beograd; Filip Šaćirović, Sombor

Saop

Нема коментара:

Постави коментар